Traumaverwerking

Trauma verwerking of is het juist een coping mechanisme van het leven zelf?

Levenslessen die je mag leren, het klinkt hard. Maar het is wel wat door je hoofd gaat. Waarom "ik niet en zij wel" ?  of "ik wel en wat nu"?

Daarnaast kan het zijn, dat je in je hoofd via cognitieve gedragstherapie (CGT) bent genezen verklaard, maar dat wanneer je bijvoorbeeld slaapt, alle gebeurtenissen toch nog eens ziet/ hoort/ ruikt/ ervaart.
Dit wordt ook wel celmemorie genoemd en komt vanuit het fysieke en of emotionele lichaam.

Bijvoorbeeld je had heel graag weg willen rennen, maar kon niet en je stond stijf van schrik of je hebt een ongeval gehad en je begon te beven, terwijl je in de ambulance vast gesnoerd ligt. In beide situaties beleef je ongeveer dezelfde fysieke en emotionele reflex; vast blijven zitten op dat moment in je lichaam.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Verschillend wetenschappelijk - dit gebeurt door herhaling van dezelfde situatie bij verschillende mensen - onderzoek laat ons zien dat alleen CGT geen verschil maakt voor de langere termijn. Dit is o.a. via diverse brein scans aangetoond.

Tijdens het congres 'Traumasporen' (2019) kwamen er o.a. verschillende voorbeelden van hersenscans voorbij die aantoonden  wat de verschillen zijn bij mensen met trauma. 

Een eerdere tweedaagse, welke ik heb gevolgd in 2018 bij de Rinogroep is die van; Sensorimotor psychotherapy, Dr. Bonnie Goldstein heeft mij als therapeut de inzichten en handvaten gegeven die ik kan gebruiken om traumabehandeling te verdiepen en kracht bij te zetten.

Uitleg vanuit de tekst van de bijscholing: Het is een goede aanvulling op de benadering vanuit emoties, cognities en gedrag. Je voegt een extra laag toe, namelijk de fysiologische connectie met het trauma, die o.a. leidt tot fight-flight-freeze reacties. Deze benadering is uitstekend te gebruiken als aanvulling op andere behandelvormen, zoals EMDR.

Dit tweedaagse programma is sterk ervarings- en praktijkgericht. Aan de grondslag ligt een brede wetenschappelijke basis, met theorieën uit de Sensorimotor psychotherapy, neurowetenschappen, psychodynamische psychotherapie en gehechtheidstherapie. 

Wat mijzelf hierbij opviel is dat deze manier van werken veel natuurlijker aanvoelt. Als therapeut of arts observeer je en ga je ook direct in het contact. Waardoor je op een diepere laag contact maakt en de klant geeft aan - dit waren verschillende voorbeelden tijdens de training - dat ze echt gezien of gehoord werd.  

Een eventueel vervolg komt vast nog wel op mijn pad, doch voor nu kan ik met de huidige opgedane kennis de klant die ervoor wilt gaan ook bedienen.

 

Traumaverwerking in combinatie met voetreflexologie of Voice dialoog als coachende factor is een geheel nieuw of juist oud concept.

  • Bij de een gebruik je juist reflex punten op de voet waarbij het lichaam wordt geactiveerd en hierdoor kan overbodige emotie of ervaring als energie uit het lichaam worden geholpen of juist gebalanceerd worden. lees verder
    • 1 behandeling is ongeveer 45 minuten en wordt 2 x per week in het begin toe gepast, daarna 1x per maand of langer.
    • of 20 minuten per keer.
    • e.e.a. is afhankelijk van de aard van de ervaring.
  • Voice dialoog is het ontdekken van wie je bent vanuit je innerlijke stem, wat zegt je intuïtie, je onderbewuste of wie ben je eigenlijk echt zelf, welke rol speel je binnen je gezin, je werk, je carrière, je leven. 
    • Deze sessies zijn 1,5 uur per keer.
    • Kunnen los worden geboekt of in een serie van een aantal keren door het hele jaar heen, als een abonnementsvorm.

 

Literatuur

Er zijn veel belovende boeken geschreven door ervaren collega's in het vak, welke veel al ook als studieboek of naslagwerk wordt gebruikt. 

 

Media en onze fysieke emotionele reactie

Hoe meer boeken je leest of films/series  kijkt over het leven van anderen, ongeacht het genre, het gaat allemaal over het leven zelf en of over Overleven voor, tijdens en na een crisis.

We kunnen refereren hiernaar, alleen we weten ook een film of tegenwoordig met games en digitale brillen alsof je het allemaal mee maakt, het is fake.

Alleen ons '*menselijk' mechanisme kent geen verschil tussen fake en werkelijkheid. Ons fight and flight or freeze reactie zal bijna altijd dezelfde zijn. De lichamelijke reacties van onze hormonen, die door o.a. onze bij-nieren, hormonen etc. worden aangemaakt zijn dezelfde als bij stress die je kunt ervaren tijdens je werk of als je in de auto rijdt of een ongeluk meemaakt. Zelfs wanneer je van de berg/brug afspringt zoals bungee jump, vliegtuig uitspringt kan dezelfde reactie geven.

*dit geldt ook voor dieren of andere wezens.

 

Oplossing

Via onderstaande, kan je het emotioneel fysieke lichaam vrijheid geven zich te uiten.

  • creatieve vormgeving, zoals tekenen en schilderen of handwerken of zang
  • sport of andere fysieke activiteit. Zoals vechtsport, balsport, balans, focus
  • natural healthcare, zoals emdr, reflexologie, biofysica, quantumtouch, magnetiseren, life science of wellness
  • voeding, wat heb je echt nodig en wat kun je al verteren?

Ook zijn er voorbeelden dat een fotograaf in oorlogsgebied minder last van trauma heeft gehad, omdat deze de hele tijd door een klein venster (afstandelijk) de situaties heb kunnen waarnemen.

 

Wil je heel graag meer weten?

Neem dan contact  met me op en boek een afspraak

Kijk de aanvullende verzekering na, Traumaverwerking zoals hier wordt aangeboden valt onder de alternatieve lichamelijke en psychotherapie.